Pyrolyse-olie maken

Pyrolyse-olie is als alternatief voor aardolie een duurzame brandstof die het gebruik van fossiele brandstoffen helpt terug te dringen.

Pyrolyse Friesland Campina Empyro Twence thumb

Wat is pyrolyse-olie?

In de pyrolysefabriek aan de Boortorenweg in Hengelo maken we pyrolyse-olie en stoom. Niet-herbruikbare houtachtige biomassa vormt de grondstof voor deze fabriek. Door extreme, kortdurende verhitting van de droge biomassa ontstaat olie. Dit proces noemen we pyrolyse, vandaar de naam pyrolyse-olie.

Bijdragen aan verduurzaming

Pyrolyse-olie vormt een goed alternatief voor aardolie. In vijf seconden tijd gebeurt in principe hetzelfde wat miljoenen jaren kost in de aardbodem. Daarmee is het een duurzame brandstof die bijdraagt aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. In de pyrolysefabriek kan naast niet-herbruikbare houtachtige biomassa ook ander materiaal worden verwerkt tot olie. In het laboratorium zijn succesvolle tests gedaan met bijvoorbeeld bermgras of de schillen van zonnebloempitten. Producten die we in de voedselketen niet kunnen gebruiken. We onderzoeken nu of we dergelijke restproducten ook op grote schaal kunnen inzetten. Als we die producten kunnen verwerken tot nieuwe grondstoffen kunnen we nog meer bijdragen aan regionale verduurzaming en een biobased economy. Dit is een kringloop gebaseerd op biologische grondstoffen.

Locatie Empyro Twence thumb

Over de installatie Empyro

Het proces voor pyrolyse werd tientallen jaren geleden ontwikkeld op de Universiteit Twente. Het Enschedese bedrijf BTG-BTL werkte vervolgens jaren aan het verfijnen van de techniek. De pyrolysefabriek werd in 2015 gebouwd op de locatie aan de Boortorenweg in Hengelo. Vanaf 1 januari 2019 is de fabriek in handen van Twence. Het is de eerste pyrolyse-installatie wereldwijd die op deze schaal olie kan maken. De technologie is afkomstig van BTG bioliquids uit Hengelo en samen met hen werken we intensief samen om het proces verder te optimaliseren.

Locatie Empyro Twence thumb
Processchema Empyro

Hoe werkt het maken van pyrolyse-olie?

De biomassa, uitzeefsel van pellets voor houtkachels, wordt verhit met zand. Tijdens dit verhittingsproces ontstaat pyrolysedamp, die we vervolgens condenseren tot koude pyrolyse-olie. We winnen zoveel mogelijk energie en grondstoffen terug. De geproduceerde stoom bijvoorbeeld, zetten we in in ons eigen proces en leveren we aan de industrie en het warmtenet. De pyrolyse-olie leveren we aan afnemers als FrieslandCampina.

Processchema Empyro

Feiten

Aardolie besparing
Duurzaam alternatief voor aardolie
Van biomassa maken we een nieuwe grondstof, pyrolyse-olie. Deze olie is een duurzaam alternatief voor aardolie.
Huishoudens
Energie voor 8.000 huishoudens
De duurzame energieproductie van de pyrolysefabriek is vergelijkbaar met het aardgasverbruik van 8.000 huishoudens.
Nieuwe grondstoffen
Andere restproducten verwerken tot olie
Het pyrolyseproces biedt kansen om andere restproducten te verwerken tot olie. Zo kunnen we nog meer nieuwe grondstoffen terugbrengen in de keten.
Stel een vraag

Heb je vragen over pyrolysefabriek Empyro en pyrolyse-olie? We horen graag wat je bezighoudt. Vul het formulier in en we nemen contact met je op.

Reactie binnen 2 werkdagen
Martijn van den Bos LinkedIn
Aanvragen offerte pyrolyse-olie
Reactie binnen 2 werkdagen
Martijn van den Bos LinkedIn