Vetzuren terugwinnen

Kunnen we vetzuren uit groente-, fruit- en tuinafval (gft) produceren en opnieuw gebruiken? We onderzoeken of we deze kunnen terugwinnen om als grondstof terug in de kringloop te brengen.

Vetzuren winnen uit gft Twence thumb

Waarom vetzuren terugwinnen?

Als je vetzuren uit gft kunt produceren, dan kun je er nieuwe producten mee maken en waardevolle grondstoffen terugbrengen in de kringloop. Denk aan producten als bioplastics en eiwitten voor de voedingsindustrie. Bij Twence streven we ernaar zoveel mogelijke grondstoffen terug te brengen in de kringloop. Zo ontstaat een circulaire kringloop bestaande uit grondstoffen met een biologische oorsprong (biobased economy). Het draagt daarnaast bij aan onze ambitie om een duurzaamheidsbedrijf voor de regio te zijn.

Vetzuren terugwinnen Twence zeep

Proces van vetzuren winnen

Voor het winnen van vetzuren uit gft-afval is een installatie ontwikkeld, die bij Twence is neergezet. De installatie bestaat uit een zeecontainer met een reactor erin. We pompen vloeibaar organisch afval in de reactor en laten een deel van het organisch materiaal door bacteriƫn omzetten naar vetzuren. Na een aantal dagen scheiden we de vetzuren af. Deze gaan vervolgens naar onze partners die er producten van maken, zoals bioplastics en palmolie-vervangers voor bijvoorbeeld zeep.

Hoe werkt het proces?

Volatile vetzuren winnen film thumb

Bekijk de Engelstalige video over het project Volatile en hoe we vetzuren uit gft-afval halen.

Feiten

Vetzuren uit gft
Vetzuren uit gft-afval
Uit onderzoek blijkt dat het mogelijk is om vetzuren uit gft-afval te produceren.
Nieuwe grondstoffen
Nieuwe producten uit reststromen
Vetzuren uit gft-afval zijn geschikt om producten mee te maken, zoals bijvoorbeeld bioplastics en eiwitten.
Biobased economy
Kringloop sluiten
Door vetzuren uit gft-afval te halen brengen we grondstoffen uit biomassa terug in de kringloop. Deze oplossing draagt bij aan het verminderen van het gebruik van fossiele grondstoffen, zoals aardolie.

Neem contact op

Stel een vraag

Heb je vragen over vetzuren terugwinnen? We horen graag wat je bezighoudt. Vul het formulier in en we nemen contact met je op.

Reactie binnen 2 werkdagen