Het verduurzamen van de warmtebehoefte is een grote uitdaging voor de industrie. Het benutten van restwarmte biedt in toenemende mate kansen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? En wat is er allemaal voor nodig? Welke hobbels moeten overwonnen worden? Vandaag hebben leden van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie gezien hoe dit ingezet wordt bij Twence en Grolsch.
De tour is bedoeld voor kennis- en expertise-uitwisseling voor en door de industrie en is gericht op het realiseren van CO2-reductie bij bedrijven. De weg van warmteproductie, naar de inzet hiervan voor industrie, is vandaag fysiek afgelegd.
Twence produceert van afval grondstoffen en energie. Zo wordt niet-herbruikbaar afvalhout ingezet voor de productie van elektriciteit, stoom en warmte. Deze warmte wordt via een ondergrondse leiding getransporteerd naar warmtenet Enschede (duurzaamste warmtenet van NL 2019/2020). Vanuit de warmtekrachtcentrale van Ennatuurlijk wordt nu gewerkt aan een uitkoppeling van warmte naar Koninklijke Grolsch. Hiermee kan de brouwerij 2/3 van de warmtevraag invullen en wordt de CO₂-uitstoot met 72% verminderd.
De inspiratietour is georganiseerd door NVDE, VEMW en RVO. Een interessante manier om in Twente een geslaagd praktijkverhaal te zien!