
Tussen Denekamp en Nordhorn ligt het eerste volledig circulaire fietspad van Twente. In de fundering van dit fietspad is bodemas van Twence verwerkt. Hiermee wordt bespaard op de inzet van primaire grondstoffen zand en grind.
Gewassen bodemas van Twence kan, als residu na verbranding van restafval en terugwinning van waardevolle materialen, als grondstof worden ingezet in onder andere de wegenbouw. In 2020 is bodemas verwerkt in de fundering van het 770 meter lange fietspad tussen Denekamp en Nordhorn (Duitsland). De fundering bestaat uit gerecycled puin uit het verouderde fietspad, waarbij de betonfractie grotendeels vervangen is door schone bodemas. Daardoor was er geen nieuw materiaal nodig.
De deklaag Ecofalt is een duurzaam alternatief op asfalt, waarbij de op aardolie gebaseerde substantie (bitumen) grotendeels is vervangen door biobased producten. Hierdoor zijn er minder fossiele grondstoffen nodig. In tegenstelling tot regulier asfalt wordt Ecofalt geproduceerd bij omgevingstemperatuur, waardoor verwarming met aardgas niet nodig is. De CO2-reductie van het fietspad, door het verminderen van het gebruik van primaire grondstoffen, is circa 13 ton. Het fietspad is aangelegd door Abbink Boekelo Wegenbouw samen met Twee “R” Recycling Group en Twence. Provincie Overijssel was opdrachtgever van het project.
Het hergebruik van restproducten, zoals bodemas, past bij onze ambitie om bij te dragen aan de circulaire economie. Bodemas kun je inzetten als vervanger van primaire grondstoffen, zoals zand en grind. Eerder werd bodemas al gebruikt voor het maken van betonklinkers en de aanleg van een spoorviaduct bij Deurningen. Het is ook gebruikt in de afdeklaag op voormalig stortlocatie ’t Rikkerink in Ambt Delden. Bovenop deze fundering wordt het zonnepark ’t Rikkerink aangelegd.
Bodemas blijft over na verbranding van niet-herbruikbaar restafval. Deze as ligt op de bodem van de verbrandingsketel, vandaar de naam bodemas. In de bodemasopwerkingsinstallatie halen we er vrijwel alle metalen uit. Gewassen bodemas is geschikt voor verdere verwerking als vrij toepasbare bouwstof.
“De samenstelling van deze mix is een absolute innovatie en revolutie voor de wegenbouw. We verwachten er heel veel van.”
Jan Schuttenbeld (links op de foto), directeur Twee “R” Recycling“In 2019 zijn we erin geslaagd om van de schone bodemas en het mengsel van Twee “R” Recycling een fundatiemix te maken die duurzaam is én geschikt is voor de aanleg van wegen."
Jeffrey Martinec, product manager TwenceHeb je vragen over het circulaire fietspad? Of wil je meer informatie over het gebruik van bodemas? We horen graag wat je bezighoudt. Vul het formulier in en we nemen contact met je op.
Verduurzamen doe je samen. Zéker nu. Met onze partners in de keten werken we toe naar een circulaire economie. Binnen dit project werken we met de volgende partners samen. Bekijk de website voor meer informatie over de ambities.