Pyrolyse-olie voor FrieslandCampina

Twence maakt van niet-herbruikbare houtachtige biomassa pyrolyse-olie. FrieslandCampina gebruikt deze duurzame olie in haar productieproces.

Pyrolyse olie maken Empyro Twence

Wat is pyrolyse-olie?

In de pyrolysefabriek aan de Boortorenweg in Hengelo maken we pyrolyse-olie en stoom. Niet-herbruikbare houtachtige biomassa vormen de grondstoffen voor deze fabriek. Door extreme, kortdurende verhitting van deze biomassa ontstaat olie. Dit proces noemen we pyrolyse, vandaar de naam pyrolyse-olie. Uit elke 1.000 kilo biomassa produceren we met deze methode zo'n 650 kilo pyrolyse-olie. Deze duurzame olie gebruikt FrieslandCampina in haar melkpoederfabriek in Borculo als groene energie in het productieproces. Van de reststoffen die na de pyrolyse overblijven, produceren we stoom. Deze stoom leveren we aan Nobian. De geleverde energie is vergelijkbaar met het aardgasverbruik van 8.000 huishoudens.

Alternatieve brandstof

Pyrolyse-olie vormt een goed alternatief voor aardolie. Daarmee is het een duurzame brandstof die bijdraagt aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Een mooie vorm van een biobased economy, een kringloop die is gebaseerd op biologische grondstoffen.


Empyro MG 2919

Hoe werkt het maken van pyrolyse-olie?

Het proces voor pyrolyse werd tientallen jaren geleden ontwikkeld op de Universiteit Twente. Het Enschedese bedrijf BTG-BTL werkte vervolgens jaren aan het verfijnen van de techniek. In de fabriek gebeurt hetzelfde als in grote olieraffinaderijen gebeurt. In het pyrolyseproces wordt biomassa in contact gebracht met heet zand. Door de houtige grondstof extreem, kortdurend te verhitten, ontstaat uit hout pyrolyse-olie. De olie slaan we op in een tank en leveren we aan FrieslandCampina.

Empyro Friesland Campina 15 thumb

Wat doet FrieslandCampina met pyrolyse-olie?

FrieslandCampina heeft in Borculo een productielocatie waar ze de melk- en weipoeder-ingrediënten voor onder andere babymelk en sportpoeders maken. De olie die ze van ons ontvangen, spuiten ze mee met aardgas, waarmee ze vervolgens stoom maken. Deze stoom gebruiken ze voor het verdampen van vloeibare melk naar poeder. Ze zetten het dus in als brandstof voor hun productieproces.

Empyro Friesland Campina 15 thumb

Feiten

Aardolie besparing
Duurzaam alternatief voor aardolie
Van restproducten maken we een nieuwe grondstof, pyrolyse-olie. Deze olie is een duurzaam alternatief voor aardolie.
CO2 reductie
15% minder CO2-uitstoot
Door pyrolyse-olie in te zetten voor hun productieproces, bespaart FrieslandCampina 15% CO2-uitstoot.
Eigen energie
Eigen energievoorziening
De vrijgekomen energie (warmte en elektriciteit) zetten we in voor de eigen energievoorziening bij Empyro. We zijn dus zelfvoorzienend.
Twence 27 5 217406 Ido Sellis thumb

“De biomassa moet aan een aantal criteria voldoen, zodat we olie produceren met een zo hoog mogelijk rendement. Ons doel is om zo duurzaam mogelijk olie en energie te produceren.”

Ido Sellis, Business Developer Innovatie & Projecten
Rudi van der arend

“Op het moment dat we in 2015 voor de stoomproductie een nieuwe boiler nodig hadden, klopte Empyro bij ons aan. Of we de pyrolyse-olie wilden gebruiken die zij in hun pilot-installatie gingen produceren. Dat paste in onze plannen om aardgasverbruik te verminderen en zo ontstond een hechte samenwerking.”

Rudi van der Arend, duurzaamheidsmanager FrieslandCampina

Neem contact op

Stel een vraag

Heb je vragen over pyrolysefabriek Empyro en pyrolyse-olie? We horen graag wat je bezighoudt. Vul het formulier in en we nemen contact met je op.

Reactie binnen 2 werkdagen
Martijn van den Bos LinkedIn

Onze samenwerkingspartners

Verduurzamen doe je samen. Zéker nu. Met onze partners in de keten werken we toe naar een circulaire economie. Binnen dit project werken we met de volgende partners samen. Bekijk de website voor meer informatie over de ambities.