Volatile - Vetzuren uit gft-afval

Is het mogelijk om vetzuren uit groente-, fruit- en tuinafval te halen en opnieuw te gebruiken? Dat onderzoeken we samen met andere organisaties in het Europese onderzoeksprogramma Volatile.

Volatile Twence thumb

Waarom vetzuren uit gft-afval halen?

In gft-afval zitten vetzuren. Als je die vetzuren eruit kunt halen, kun je er nieuwe producten mee maken en terugbrengen in de kringloop. Denk aan producten als bioplastics en eiwitten voor de voedingsindustrie. Of het mogelijk is om vetzuren uit gft-afval te halen, onderzoeken we samen met twintig partners. Dat zijn bedrijven uit vergelijkbare sectoren als Twence, universiteiten en technologie-ontwikkelingsbedrijven. Het onderzoeksprogramma Volatile startte in 2016. De werking van de technologie werd eerst in het laboratorium aangetoond. In 2020 kwam op de locatie van Twence in Hengelo een proefinstallatie om de werking op grotere schaal te testen.

Biobased economy: grondstoffen terugbrengen in kringloop

Twence streeft ernaar zoveel mogelijke grondstoffen terug te brengen in de kringloop. Dat doen we onder andere door compost te maken van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Daarnaast vergisten we gft-afval. In de vergister zorgen levende organismen ervoor dat er biogas ontstaat; hiermee kunnen we elektriciteit en warmte produceren. We blijven zoeken naar nieuwe methoden om meer waarde uit deze reststroom te halen. Met het verwerken van gft-afval tot nieuwe grondstoffen dragen we bij aan de biobased-economy.

Volatile Twence thumb

Hoe werkt het winnen van vetzuren uit gft-afval?

Voor het winnen van vetzuren uit gft-afval is een installatie ontwikkeld, die bij Twence is neergezet. De installatie bestaat uit een zeecontainer met een reactor erin. We pompen vloeibaar organisch afval in de reactor en laten het afval reageren tot vetzuren. Na een aantal dagen scheiden we de vetzuren. Deze gaan vervolgens naar onze partners die er producten van maken. Er zijn verschillende producten gemaakt, zoals bioplastics en palmolie-vervangers voor bijvoorbeeld zeep.

Hoe werkt het proces?

Volatile Europees project Twence

Bekijk de Engelstalige video over het project Volatile en hoe we vetzuren uit gft-afval halen.

Volatile

Europees innovatieproject

Twence werkt binnen het Europese onderzoeksprogramma Volatile samen met 15 bedrijven en 6 onderzoekspartners, met expertise op complementaire gebieden. Deze partners brengen wetenschappelijke kennis in op het gebied van microbiologie, chemie, engineering, economie, wet- en regelgeving en duurzaamheid. De partners bundelen hun kennis en zorgen voor verspreiding van deze kennis, zodat we met elkaar sneller een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie.

Feiten

Vetzuren uit gft
Vetzuren uit gft-afval
Uit onderzoek blijkt dat het mogelijk is om vetzuren uit gft-afval te halen.
Nieuwe grondstoffen
Nieuwe producten uit reststromen
Vetzuren uit gft-afval zijn geschikt om producten mee te maken, zoals bioplastics en eiwitten.
Biobased economy
Bijdrage aan biobased economy
Door vetzuren uit gft-afval te halen brengen we grondstoffen terug in de kringloop. Dit vermindert het gebruik van fossiele grondstoffen.
Bjorn Zwijnenberg profiel

“Het terugwinnen van vetzuren uit GFT opent deuren naar nieuwe biobased grondstoffen en producten.”

Bjorn Zwijnenberg, Business Developer Twence

Neem contact op

Stel een vraag

Heb je vragen over ons project Volatile? We horen graag wat je bezighoudt. Vul het formulier in en we nemen contact met je op.

Reactie binnen 2 werkdagen
Bjorn Zwijnenberg LinkedIn

Onze samenwerkingspartners

Verduurzamen doe je samen. Zéker nu. Met onze partners in de keten werken we toe naar een circulaire economie. Binnen dit project werken we met de volgende partners samen. Bekijk de website voor meer informatie over de ambities.