‘Ik kreeg direct veel vertrouwen’

Een beetje techniek en vooral veel regelwerk. Zo omschrijft Tom van der Weide zijn functie bij Twence. Hij is in opleiding voor beheerder brandmeldinstallaties.

Tom van der Weide Twence 2

Ontdekken wat je leuk vindt

“Ik werkte al vijftien jaar als operator en werkvoorbereider bij een ander bedrijf toen ik een vacature voor trainee bij Twence zag. Een traineeship waarbij je op verschillende afdelingen van de organisatie werkt en zo ontdekt wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dat sprak mij wel aan.”

Je krijgt verantwoordelijkheid

Begin 2021 ging Tom van start bij de technische dienst. Nu leert hij alles over het beheer van de brandmeldinstallaties. “Dit jaar gaat Johan, mijn collega die de brandmeldinstallaties beheert, met pensioen. Hij leert mij alles over de duizenden handbrandmelders en plafondmelders, de ringleidingen, het pompenhuis, het papierwerk en alle andere onderdelen die de veiligheid van onze installaties vergroten”, vertelt Tom enthousiast. “Daarnaast ga ik nog een opleiding doen, zodat ik straks gecertificeerd beheerder ben.”

Tom van der Weide Twence 8

Beheerder brandmeldinstallaties

“Over ons hele terrein en in alle installaties hebben we brandmelders en blusinstallaties. De beheerder zorgt ervoor dat de brandmelders en blusinstallaties worden onderhouden en goed werken. Daarvoor werken we nauw samen met de operators van de installaties. Kleine storingen lossen we als beheerder zelf op”, legt Tom uit. “Voor andere storingen schakelen we externe, gecertificeerde bedrijven in. Dat heeft ook te maken met de wettelijke normen waaraan we moeten voldoen om de veiligheid te borgen. Dat is overigens heel strak geregeld bij Twence. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit.”

Veel nieuwe kennis opdoen

Het is een veelzijdige functie met veel regel- en papierwerk en een stukje techniek. “Ik leer veel nieuwe dingen, over wet- en regelgeving en verzekeringen bijvoorbeeld. En tegelijk ben ik toch nog betrokken bij techniek. De vrijheid die ik krijg, vind ik kenmerkend voor Twence. Ook opleiding is goed geregeld. Geef maar een lijstje, zei mijn manager, dan kijken we wat jij leuk vindt en bij je functie past. Niks aan mijn overstap valt tegen. Ik heb het reuze naar mijn zin bij Twence.”