De afronding van het CCU-project komt steeds dichterbij. Deze maand zijn we geleidelijk begonnen met de inbedrijfstelling van de CO₂-afvanginstallatie. Eind dit jaar verwachten we de eerste CO₂ te leveren. Hoe kijken de twee hoofdrolspelers, Twence en de Noorse leverancier Aker Carbon Capture, naar de samenwerking?
“Iedereen die we spreken, is het erover eens. De realisatie van deze grootschalige CO₂-afvanginstallatie is een indrukwekkend project”, begint Ronald de Vries, manager projecten bij Twence. Indrukwekkend door de duur van het project - we begonnen in 2017 al met de eerste plannen - door de enorme investering en subsidie die we hebben gekregen, door de innovatieve technologie en bouwmethoden én door vele bedrijven en honderden mensen die eraan samenwerken.
Voorbereiden tot in detail
Ronald is al sinds de eerste haalbaarheidsstudie betrokken. In het begin als projectmanager, nu als lid van de stuurgroep. Regional Sales Director Pim van Keep van Aker Carbon Capture werkt sinds een jaar mee. “Ik regel de praktische zaken, zodat de Noorse collega’s in het bouwteam zich op het project kunnen concentreren”, legt Pim uit. Ook is hij een aanspreekpunt voor de stuurgroep van Twence. “We hebben veel tijd gestoken in de voorbereiding. Alles tot in detail doorgerekend. En nog een keer. En soms nog een keer”, vertelt Pim. “We willen goed en veilig werken”, vult Ronald aan. “Dan moet je elkaar continu bijpraten en checken of je niets over het hoofd ziet. Dat betekent ook dat er zelfs op zaterdag wordt gewerkt om alle werkvergunningen klaar te maken.”
Werken met vertrouwen
Die goede voorbereiding zie je terug op de bouwplaats. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van de kolommen. Pim: “Dat was één van de huzarenstukjes. Toen die op z’n plek stonden, viel er een hoop spanning van het team af.” Hoe goed je ook plant, je komt altijd onverwachte situaties tegen. “Bijvoorbeeld een balk die in de weg ligt voor bekabeling”, aldus Pim. “Dan moet je niet alleen kijken hoe die situatie kon zijn ontstaan, maar het met elkaar oplossen. Die houding maakt dat onze samenwerking goed verloopt. Ook met alle andere bedrijven die betrokken zijn. We zetten ons allemaal in voor het gemeenschappelijke doel.”
Samen verder verduurzamen
Als de installatie straks klaar is, stopt de samenwerking niet. Aker helpt Twence om het proces te optimaliseren. “En we onderzoeken samen of CO₂-afvang haalbaar is bij de andere twee lijnen van de afvalenergiecentrale en de biomassaenergiecentrale”, vertelt Ronald. “Want als we vanaf 2030 onze producten - zoals elektriciteit, maar bijvoorbeeld ook de warmte - willen verkopen als duurzaam, dan moeten we nu doorpakken.”