
Mest verwerken
Uit varkensmest produceren we nieuwe grondstoffen voor de landbouw en industriƫle toepassingen, bijvoorbeeld in onze eigen installaties, en biogas voor huishoudens.
Binnen de biobased economy hebben we als doelstelling om grondstoffen te produceren uit biomassa. Op dit moment worden veel grondstoffen nog geproduceerd uit aardolie en zijn daarmee dus van fossiele herkomst.
Biomassa is plantaardig of dierlijk materiaal, dat via een bewerkingsstap omgezet kan worden in, of bewerkt kan worden tot een grondstof. Gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie kunnen op deze wijze ook ingezet worden voor niet-voedseltoepassingen. Je kunt dan denken aan de productie van materialen, chemicaliƫn en transportbrandstoffen. Dat is een biobased economy. Een kringloop gebaseerd op biomassa. We gaan dus niet meer uit van het winnen van fossiele grondstoffen zoals olie en gas, maar kijken hoe we biomassa kunnen inzetten als grondstof voor nieuwe producten.
Biomassa is dus de verzamelnaam voor gewassen die op landbouwgrond of in de zee groeien, en andere organische materialen die vrijkomen bij de bewerking van het land, bij een productieproces of na het gebruik van een product. Denk daarbij aan mest, afvalhout, gft en zuiveringsslib. Vooral de organische materialen uit afval zijn voor Twence bijzonder interessant om te verwaarden tot hernieuwde grondstoffen en energie. We kunnen deze reststromen namelijk omzetten in bijvoorbeeld brandstof en biogas. Van hout kunnen we ook olie maken. Dat doen we onder andere bij Empyro, onze pyrolyse-installatie.
Bij Twence bekijken we continu hoe we reststromen uit de maatschappij zo goed mogelijk kunnen terugbrengen in de kringloop. Onze mestverwaardingsinstallatie is hier een uitstekend voorbeeld van. Nederland heeft een mestoverschot, wat voor een toekomstbestendige veehouderijsector opgelost moet worden. Uit varkensmest halen we nieuwe grondstoffen, denk aan kalium- en fosfaatmeststof, die als bodemverbeteraar of kunstmestvervanger weer ingezet worden in de landbouw. Daarnaast komt er bij de vergisting van de mest biogas vrij, waarmee we nog eens 3.000 huishoudens voorzien van groen gas. Een ander voorbeeld is het vetzuren uit gft-afval halen die als grondstof kunnen dienen voor bioplastics en als eiwit voor de voedingsindustrie. Daarnaast maken we bij Empyro van afvalhout, zoals zaagsel, pyrolyse-olie die aardgas vervangt in stoomketels. Bekijk hieronder aan welke innovaties we momenteel werken.
Heb je vragen over de biobased economy? We horen graag wat je bezighoudt. Vul het formulier in en we nemen contact met je op.