Continu verbeteren is een belangrijk onderdeel van Operational Excellence binnen Twence. Stef Tuinte van de Rouwmaat Groep en Martijn van den Bos van Twence vertellen hoe hun samenwerking processen verbetert, kwaliteit verhoogt en bijdraagt aan het werkplezier binnen beide organisaties.
Elke week brengen de chauffeurs van de Rouwmaat Groep containers vol bouw- en sloopafval, van bijvoorbeeld aannemers uit de regio, naar de TAS in Hengelo. Bij de TAS, de afvalscheidingsinstallatie, wordt het afval verwerkt tot herbruikbare deelstromen en grondstoffen. Wat niet herbruikbaar is, gaat naar de biomassa-energiecentrale en de afvalenergiecentrale om er energie van te maken. “Samen met onze klanten kijken we voortdurend hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren”, vertelt accountmanager Martijn van den Bos over de samenwerking met Rouwmaat. “Stef en zijn collega’s hielpen ons bij een pilot om het acceptatiebeleid van het afval te verruimen.”
Luisteren naar de klant
Al het bouw- en sloopafval dat bij Twence wordt gebracht moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat het afval kan worden gescheiden en verwerkt. Zo moet het afval goed zichtbaar zijn en mag het bouw- en sloopafval niet verpakt zijn in bijvoorbeeld zakken. “Voldoet de inhoud van de container niet aan de voorwaarden dan moet de chauffeur het weer mee terugnemen. Dat is voor alle partijen vervelend”, stelt Martijn. “Het kost onze chauffeurs kostbare tijd, heeft gevolgen voor de planning en is voor de aannemer die het afval terugkrijgt een flinke tegenvaller”, legt bedrijfsleider Stef Tuinte van Rouwmaat uit.
Samen een oplossing zoeken
“In een half jaar onderzochten we samen hoe we deze containers toch kunnen accepteren”, vervolgt Martijn. “We ontwikkelden een werkwijze om de zogenaamde stoorstromen, zoals gipsplaten en kozijnen met glas, te kunnen verwerken. Nu hebben we ruimere acceptatie tegen een iets hogere prijs. Zo kan de klant zelf kiezen hoe gescheiden hij het afval aanlevert en weet hij wat de verwerking kost.” Stef is enthousiast over deze oplossing. “Een afgekeurde vracht betekende een hoop extra werk en frustratie bij de klant waar wij het afval hadden opgehaald. De meerprijs voor het ontzorgen - want dat is eigenlijk wat Twence doet - vinden ze geen probleem. En onze chauffeurs kunnen snel weer op pad om de volgende vracht op te halen.”