Samen zorgen we voor een vliegwieleffect

Case study: Innovatie en groei

In 2022 opende Twence de mestverwaardingsinstallatie in Zenderen. Een van de grondstoffen die hier wordt geproduceerd uit varkensmest is groen gas. Gemeente Losser hielp, als aandeelhouder van Twence, om deze innovatie van de grond te krijgen. En nu gebruikt de gemeente het groene gas om de openbare gebouwen in Losser te verwarmen.

1161

“De tijd van praten over duurzaamheid is voorbij, we moeten aan de slag met een groene en duurzame regio”, start wethouder Jaimi van Essen (links op de foto) het gesprek. De wethouder van Losser zet zich in voor een duurzame samenleving en wil het mooie Twentse landschap beter beschermen. “De mestverwaardingsinstallatie die Twence bouwde, is een mooi voorbeeld van samen aan de slag met verduurzamen.”

Duurzame energievoorziener
Jaren geleden maakten de aandeelhoudende gemeenten met Twence afspraken over hoe Twence zich ontwikkelt van een afvalverwerker naar een duurzame energievoorziener voor de regio. “Dankzij de aandeelhouders kunnen wij duurzame innovaties realiseren en een meetbare bijdrage leveren aan de duurzame doelstellingen van onze aandeelhouders”, stelt manager aandeelhoudersrelaties Frank Siebelt (rechts op de foto) van Twence. Van Essen vult aan: “We maakten met elkaar niet alleen afspraken, maar zijn als gemeente ook launching customer voor duurzame projecten.” De drie gemeenten Hof van Twente, Enschede en Losser nemen groen gas af om de eigen gebouwen in de gemeente mee te verwarmen. Datzelfde doen tien gemeenten met groene elektriciteit van de zonneparken van Twence. “Deze samenwerking en rol als launching customer zorgt voor het vliegwieleffect dat we nodig hebben om te verduurzamen.”

Twence als regionale duurzaamheids - bevorderaar
Met het vliegwieleffect duidt Van Essen onder andere op uitbreiding van de productie van groene energie. Siebelt: “Onze ambitie is om vanaf 2025 de groengasproductie te vergroten. Dat doen we onder meer door groen gas te produceren uit groente-, fruit- en tuinafval. Hiermee kunnen we meer gemeenten aansluiten en weer een stap zetten in de energietransitie.” Van Essen is blij met Twence als regionale duurzaamheidsbevorderaar. “Elke gemeente heeft een eigen pad om te verduurzamen. We werken met Twence samen aan oplossingen die aansluiten bij de wensen van de aandeelhouders. Zo is groen gas voor een gemeente als Losser een mooie oplossing. Voor grotere gemeenten kan een warmtenet uitkomst bieden. Uiteindelijk willen we de energie zo veel mogelijk in de regio produceren en gebruiken. Zodat de inwoner profiteert en ziet dat het in Twente vergroent."