Twee jonge oehoes bij Twence

Twee jonge oehoes bij Twence

Bij Twence broeden al zo'n 12 jaar oehoes. Ook dit jaar hebben we weer een nestjes oehoes op de locatie. Op maandag 1 mei werden zij geringd door een deskundige, onder toeziend oog van Landschap Overijssel. De jongen worden gemeten, gewogen en beschreven.

GCOX4763 intranet

Oehoes bij Twence
Het Twence-terrein is een perfecte plek voor oehoes. Het landschap bestaat uit hellingen en hoogteverschillen. Daarnaast is er voldoende water en voedsel te vinden in de directe omgeving. Inmiddels zijn 36 jonge oehoes uitgevlogen. Ook dit jaar is er weer een nest met twee jonge oehoes. In januari zijn de eieren gelegd en in maart zijn deze uitgekomen. Naar verwachting vliegen ze in september/oktober uit.

Ringen
De oehoes zijn nu ongeveer 4 weken oud. Tijd om ze te wegen en te meten, maar ook om ze te ringen. En dat is gisterenavond gebeurd door een oehoe-deskundige. Door het ringen kan achterhaald worden waar de oehoes verblijven en hoe oud ze zijn geworden. Afgelopen februari is er een terugmelding geweest van een Oehoe mannetje, deze is geringd in 2018 op het Twence terrein en om het leven gekomen in Ruurlo.

Over de oehoe

De oehoe behoort tot de grootste uilensoort ter wereld en is ongeveer tweemaal zo groot als de ransuil. Ze hebben een spanwijdte van zo'n 1.80 meter. Mede door zijn opvallende verschijning was de oehoe altijd een makkelijke prooi voor jagers. De oehoe is door de eeuwen heen sterk vervolgd en daardoor op veel plaatsen verdwenen. Dankzij beschermende maatregelen en herintroductie is een kentering ingetreden. Sinds 1997 broedt deze uil zelfs weer in Nederland. Het is een beschermde vogelsoort. Jaarlijks komen er slechts 8 oehoe paartjes bij.