Zeewier en CO<sub>2</sub> zeer goede combinatie

160 leerlingen van het Technasium Bonhoeffer hebben nieuwe toepassingen bedacht voor de CO2-afvang van Twence. Twence wil de afgevangen CO2 grootschalig inzetten als grondstof in de markt. Daar hebben de whizzkids in meegedacht, door o.a. CO2 te combineren met zeewier, oliewinning en ocean-cleanup.

CO2 toekomst

Opdracht
Ze zijn er weken druk mee geweest om als procestechnoloog nieuwe markten en toepassingen voor CO2 te bedenken. Best moeilijk materie voor deze 1-jaars havo/vwo-leerlingen. Je hebt te maken met een chemisch proces, een zeer complex product en je moet snappen hoe je kringlopen kunt sluiten. “De moeilijkste, maar ook de leukste opdracht”, aldus één van de brugklassers. De jongens en meiden van het Bonhoeffer hebben met verfrissende ideeën Twence goed kunnen verrassen. Experimenteren en meedenken is waar het om draaide bij de opdracht.

CO2-afvang
Twence wil uit de rookgassen van de afvalenergiecentrale CO2 grootschalig gaan afvangen en geschikt maken voor nuttig gebruik. Het bedrijf doet dit al jaren op kleine schaal en zet de CO2 weer in als grondstof in de eigen rookgasreiniging. De vraag naar CO2 voor diverse nuttige toepassingen, zoals bijvoorbeeld in de glastuinbouw, is groeiend. CO2 biedt dus kansen.

Resultaten
De leerlingen hebben tijdens een eindpresentatie laten zien tot welke resultaten ze gekomen zijn; een aantal heeft zelfs met beperkte middelen onderzoek gedaan door het doen van proefjes. CO2 is volgens de whizzkids zeer geschikt om in te zetten in duurzame toepassingen:

  • Zeewier groeit 10x sneller dan planten op het land. CO2 kun je gebruiken om de groei van zeewier te stimuleren om zo versneld voedingsstoffen (eiwit) te kweken.
  • Ook is de zeewier in te zetten voor de oliewinning en productie van plastic.
  • En wist je dat je, als je een rietje kunt laten drijven op cola door de CO2-bubbels, ook plastic afval volgens hetzelfde principe kunt laten drijven? Gevolg: eenvoudig opvissen van plastic uit de oceaan.
  • Niet alleen de zee bleek een inspiratiebron voor de projectteams. Je kunt CO2 laten reageren met waterstof om zo een brandstof te ontwikkelen.
  • Er zijn zelfs proefjes gedaan om meer CO2 te maken door krijt op te lossen in zuur.

Toekomst
Waar de meeste bedrijven alleen aan CO2-opslag doen, hebben deze kinderen juist nagedacht over het sluiten van de kringloop; het inzetten van CO2 als grondstof. De Twence engineers nemen deze verfrissende resultaten mee in hun toekomstplannen. We kunnen alleen maar trots en blij zijn dat er zoveel kennis te vinden is in de regio!