Volledig klimaat neutraal in 2025

De aanleg van de warmteleiding is een belangrijk onderdeel van Grolsch’ ambitie om in 2025 een volledig CO2-neutrale brouwerij te hebben, waarbij alle ingezette energie duurzaam opgewekt wordt.

Koert van t Hof aangepast COX 8318

Koert van ’t Hof, Directeur Corporate Affairs Koninklijke Grolsch
“We bekijken bij Grolsch alles door de duurzaamheidslens. Duurzaamheid is volledig geïntegreerd in onze businessstrategie en daarmee een integraal onderdeel van onze bedrijfsvoering. We richten ons op een aantal doelen. Zo willen we de CO₂-uitstoot en het energieverbruik verminderen, duurzame keuzes maken bij het gebruik van verpakkingen, de supply chain verduurzamen en ons waterverbruik verder reduceren. Een aantal jaar geleden spraken we de ambitie uit om in 2025 volledig klimaatneutraal te werken in onze Enschedese brouwerij. Inmiddels hebben we grote stappen gezet en zijn we hard op weg om die doelstelling te halen. De samenwerking met Twence levert daaraan een belangrijke bijdrage.

Van het gas af
Twence levert ons energie in de vorm van warm water. Dit water gebruiken we in onze brouwerij voor het opwarmen van pasteurs en spoelmachines en voor het verwarmen van de gebouwen. Een vrij unieke oplossing, waardoor wij straks geen gas meer nodig hebben. Als ik mijn internationale collega’s vertel over deze oplossing en onze samenwerking met Twence zijn ze onder de indruk. We danken deze oplossing natuurlijk aan het feit dat er al een deel van de infrastructuur ligt en we hemelsbreed niet ver uit elkaar liggen. En natuurlijk aan de gedrevenheid aan beide kanten om bij te dragen aan de regionale energietransitie. Met de warmte die we in 2022 van Twence ontvangen, staan we nog maar vijftien procent af van ons doel. Die laatste procenten realiseren we met technologische oplossingen die nu nog in ontwikkeling zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we in 2025 een volledig klimaat neutrale brouwerij zijn.