Blog: Veel gestelde vragen over het warmtenet | Betaalbaarheid

Wil jij graag meer weten over de betaalbaarheid van het warmtenet? We leggen een aantal veelgestelde vragen voor aan Leendert Tamboer, Manager innovatie bij Twence. Hij weet alles over de plannen voor de aanleg van een regionaal warmtenet in Twente.

RWT overzichtskaart

Wat ga ik betalen als ik op het warmtenet aansluit?
“De kosten voor warmte via een warmtenet bestaan uit het aanleggen van de aansluiting en de warmteprijs van het gebruik. De aansluitkosten zijn eenmalig, voor de aanleg van de warmteleiding naar jouw woning. De kosten van een warmtenet zijn afhankelijk van onder andere in te zetten subsidies en het aantal te realiseren aansluitingen. We verwachten dat, voor de eerst aan te sluiten wijken in Hengelo (Nijverheid & 't Genseler), de aansluiting ongeveer 4.000 euro (incl. BTW) zal kosten. De huidige warmteprijs van Ennatuurlijk bestaat uit een vaste component (t.b.v. onderhoud) en een verbruiksafhankelijk tarief. Op dit moment ligt dat 10-20% onder het wettelijk gestelde tarief. Het is goed om te weten dat de overheid heeft besloten om de belasting op aardgas de komende jaren te verhogen, om duurzame energie te bevorderen. Het gaat hoe dan ook impact hebben op iedereen. Een warmtenet is een goede oplossing op plekken, waar woningen dicht bij elkaar staan. In stedelijk gebied dus. Hoe meer woningen er aansluiten, hoe voordeliger het wordt. Het warmtenet gebruikt water van hoge temperatuur. Dat maakt het ook geschikt voor slechter geïsoleerde woningen. Uiteraard is het ook voor nieuwbouw en goed geïsoleerde woningen een goede oplossing als er een warmtenet in jouw wijk ligt.”

Is het verplicht om op het warmtenet aan te sluiten?
"Wettelijk is het voor eigenaren van bestaande woningen niet verplicht om aan te sluiten op een warmtenet; ook niet in geval van verbouwing of renovatie. De gemeente gaat uiteindelijk voor alle wijken plannen maken om deze aardgasvrij te maken en kiest dan een alternatief. Dit kan betekenen dat gekozen wordt voor een warmtenet en dat het bestaande gasnet in de wijk verdwijnt. Particulieren kunnen dan kiezen voor een warmtenet in Twente, maar zijn niet verplicht om aan te sluiten. Bij een huurwoning is de corporatie verantwoordelijk, met instemming van de huurder(s)."

Hoe weet ik dat ik een eerlijke prijs blijf betalen bij één aanbieder?
“Omdat je als klant dus niet kunt kiezen uit verschillende aanbieders zijn er in de Warmtewet afspraken gemaakt. Die moeten ervoor zorgen dat je een eerlijke prijs blijft betalen voor jouw warmte. Gemiddeld nooit meer dan iemand die is aangesloten op aardgas met een eigen c.v.-ketel, volgens het ‘Niet meer dan Anders’-principe. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt jaarlijks een maximumprijs voor warmte vast die gekoppeld is aan de gasprijs. Ennatuurlijk zat de afgelopen jaren onder de maximumprijs van de ACM. Zelfs nu de gasprijzen zo gestegen zijn, zitten we nog steeds een stuk onder het maximum toegestane tarief. Bovendien ziet de ACM erop toe dat warmtebedrijven niet teveel winst maken.”

Wil je meer weten over de plannen voor een warmtenet in Twente? Kijk dan bij op onze projectpagina.