Blog: Warmtenet maakt wonen in regio ‘duurzaam groen’.

Groenblauw of grijsgroen, dat zijn volgens trendwatchers dé kleuren voor 2023. Wij voegen daar graag een kleur aan toe: duurzaam groen. Hoe dat eruitziet? Warm, comfortabel en betaalbaar. We moeten allemaal op een andere manier onze woningen en bedrijven gaan verwarmen. Aardgasvrij. Duurzame warmte via een warmtenet is één van de alternatieven om Twente in 2023 groen te kleuren.

AW22806 Social post Warmtenet kleurtrend 1200x628

Duurzaamheid en vooral energie besparen is actueler dan ooit. Allemaal bespreken we op verjaardagen onze gestegen energiekosten. En geven we elkaar bespaartips of bespreken de alternatieven voor verwarming met gas. Want uiteindelijk moeten we allemaal van het aardgas af.

Warmtenet duurzame oplossing voor aardgasvrij wonen
Weet jij al hoe je je huis gaat verwarmen en zorgen voor warm water als je geen gas meer hebt? Er zijn een aantal alternatieven. Eén daarvan is een aansluiting op een warmtenet. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water verwarmt huizen en gebouwen en zorgt voor warm water uit je kraan.

Duurzame warmte voor 9.000 huishoudens in Enschede
In Enschede ligt al zo’n warmtenet. Hierop zijn meer dan 9.000 huishoudens en 150 bedrijven in verschillende wijken aangesloten. Het mooie van dit warmtenet? De warmte wordt duurzaam opgewekt. Twence produceert de energie uit niet-herbruikbaar afvalhout en restafval. Ennatuurlijk zorgt ervoor dat de duurzame warmte bij de gebruikers komt. Het warmtenet van Enschede werd zelfs meerdere jaren uitgeroepen tot het duurzaamste warmtenet van Nederland. Duurzaam groen dus.

Warm, comfortabel én betaalbaar
Een warmtenet is duurzaam en comfortabel, maar moet natuurlijk ook betaalbaar zijn. Wij zien kansen voor woningcorporaties en bedrijven om hiermee tegen de laagste kosten te verduurzamen en van het gas af te gaan. En hoe meer aansluitingen, hoe voordeliger het wordt. Ook voor mensen met een eigen woning. Natuurlijk zijn er ook beperkingen, maar die wegen niet op tegen de voordelen. Zo blijkt uit onderzoek dat een warmtenet voor stedelijk gebied de meest betaalbare oplossing is.

Kans om 100.000 woningen van aardgasvrij te verwarmen
Twence heeft voldoende warmte om aan 100.000 huishoudens in de regio te leveren. De regio heeft relatief veel inwoners en een groot aanbod van hoge temperatuur warmte. Een warmtenet biedt bedrijven en inwoners een duurzaam alternatief voor de huidige gasaansluitingen. “Ons doel: 100.000 Twentse huishoudens duurzaam groen verwarmen.”, aldus Leendert Tamboer (Manager Innovatie bij Twence). Samen met gemeenten, Cogas en Ennatuurlijk zetten we ons in om een regionaal warmtenet voor Twente te realiseren.

Zie jij een warmtenet als alternatief voor gas? Volg dan de laatste ontwikkelingen rondom het regionale warmtenet op onze pagina.