Blog: Veelgestelde vragen over het warmtenet

Wil jij graag meer weten over het warmtenet? Lees dan snel verder. In deze blog leggen we een aantal veel gestelde vragen voor aan Leendert Tamboer, manager innovatie bij Twence. Hij weet alles over de plannen voor de aanleg van een regionaal warmtenet in Twente.

AW22806 Social post Warmtenet twentse huishoudens 1200x628

Wat is een warmtenet?
“Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water verwarmt huizen en gebouwen en zorgt voor warm water uit je kraan. In een deel van Enschede ligt bijvoorbeeld al jaren een warmtenet met warm water van Twence. In dit filmpje leggen we je uit hoe het werkt. Ook laten we zien dat warmte van Twence duurzaam, betaalbaar en toekomstbestendig is. Met warmte van Twence ben je verzekerd van levering."

Hoe duurzaam is de warmte?
“Van niet-herbruikbaar afvalhout (biomassa) en niet-herbruikbaar huishoudelijk restafval maken we energie. Het afvalhout, dat niet recyclebaar is, komt uit bouw- en sloopafval en grof huishoudelijk afval. Dit verwerken we in onze biomassaenergiecentrale. De warmte uit deze centrale is 100% duurzaam. Als het nodig is, vullen we de warmte aan met warmte uit de afvalenergiecentrale. In deze centrale wordt niet-recyclebaar huishoudelijk restafval verbrand om energie te maken. Deze warmte is voor 53% duurzaam. De geplande grootschalige CO2-afvanginstallatie, inzetbaar vanaf 2024, zal deze energie verder verduurzamen. Uit onderzoek blijkt dat de CO₂ uitstoot per woning, bij gebruik van warmte van Twence, veel lager is dan de CO₂ uitstoot bij gebruik van een Cv-ketel of warmtepomp.”

Als er steeds minder afval is, kunnen jullie dan wel voldoende warmte produceren?

“We proberen met z’n allen steeds meer te recyclen. En dat is goed. Bij Twence kunnen we ook steeds meer grondstoffen voor hergebruik uit afval halen. Toch blijft er altijd biomassa- en restafval bestaan dat niet geschikt is voor hergebruik. Zoals geverfd en verlijmd afvalhout dat we in de biomassa-energiecentrale verwerken. Daarnaast kun je materialen en grondstoffen niet oneindig hergebruiken. Kunststoffen en papier kun je bijvoorbeeld niet oneindig recyclen. Je kunt het nog wel nuttig inzetten voor productie van energie. Door economische groei zal ook de hoeveelheid restafval groeien. Daardoor blijft er in de toekomst voldoende restafval voor energieproductie. Wat hierbij ook belangrijk is om te weten: we ontwikkelen een open warmtenet, een soort van energiehub. Dat betekent dat later ook andere warmtebronnen kunnen worden aangesloten. Denk bijvoorbeeld aan warmte uit de grond, uit oppervlaktewater of industriële processen.”

Wil je meer weten over de plannen voor een warmtenet in Twente? Kijk dan op onze projectpagina.