Bodemas vormt afdeklaag

De voormalige stortplaats ’t Rikkerink in Ambt Delden wordt een zonnepark. Om te zorgen voor een stevige ondergrond is de stortplaats voorzien van een afdeklaag met bodemas. Een reststof uit ons afvalverbrandingsproces wordt zo gebruikt als bouwstof.

Bodemas afdeklaag Rikkerink Twence

Bodemas als bouwstof

Op de voormalige stortplaats ’t Rikkerink in Ambt Delden is bodemas gebruikt als ingrediënt voor de afdeklaag. Samen met onder meer sorteerzeefzand en cement wordt het verwerkt tot een gecertificeerde secundaire bouwstof. Drie van deze afdeklagen zijn aangebracht op het stortlichaam. De uitgeharde afdeklaag dient als fundatielaag (stevige ondergrond) voor de 28.458 zonnepanelen die op het 16 ha grote terrein komen. In maart 2021 is de afdeklaag afgerond en in april zijn we gestart met de realisatie van het zonnepark. In september 2021 wordt het zonnepark ‘t Rikkerink in gebruik genomen.


Bijdragen aan circulaire economie

Het hergebruik van restproducten, zoals bodemas, past bij onze ambitie om bij te dragen aan de circulaire economie. Bodemas kun je onder gereguleerde condities inzetten als vervanger van schaarse grondstoffen zoals zand en grind. Eerder werd bodemas al gebruikt voor het maken van betonklinkers en de aanleg van een spoorviaduct bij Deurningen. Het is ook gebruikt in de fundering van het circulaire fietspad tussen Denekamp en Nordhorn.

Bodemas afdeklaag aanbrengen Twence thumb

Sanering door afdeklaag

Op ‘t Rikkerink heeft de afdeklaag van bodemas een extra functie. Door regenval is het grondwater onder de stortlocatie in de loop van de tijd verontreinigd geraakt. De vaste betonachtige afdeklaag zorgt ervoor dat er geen hemelwater meer door het grootste deel van de afvalberg kan sijpelen. Daardoor komt er nauwelijks tot geen vervuild hemelwater meer in het grondwater en in sloten en beken terecht. De afdeklaag is dus ook tegelijkertijd een saneringsmaatregel (sanering van het grondwater). Overigens voert Twence deze grondwatersanering vrijwillig uit. Er is geen sprake van een saneringsplicht.

Bodemas afdeklaag aanbrengen Twence thumb
Bodemas grondstof Twence thumb

Hoe pas je bodemas toe?

Bodemas blijft over na verbranding van niet-herbruikbaar restafval. Deze as ligt op de bodem van de verbrandingsketel, vandaar de naam bodemas. In de bodemasopwerkingsinstallatie halen we er vrijwel alle metalen uit. Bodemas kun je onder gereguleerde condities inzetten als bouwstof.

Bodemas grondstof Twence thumb

Zo maakten we de deklaag van bodemas

Zo maakten we de deklaag van bodemas

Feiten

Circulaire economie
Hergebruik van reststoffen
Gewassen bodemas van Twence kan, na verbranding van restafval en terugwinning van waardevolle materialen, weer als grondstof wordt ingezet.
Nieuwe grondstoffen
Minder zand en grind
Dankzij de toepassing van bodemas als gecertificeerde bouwstof is minder nieuw zand en grind nodig om de stortplaats af te dekken.
Multifunctioneel
Toepassingen
Bodemas is niet alleen geschikt als bouwstof voor wegen, maar kan ook in andere producten, zoals betonklinkers, worden toegepast.
Twence 27 5 217667 Rolf Nijboer thumb

“Met een afdichtingslaag van bodemas en de plaatsing van een zonnepark op ’t Rikkerink laten we zien dat we echt producent zijn van grondstoffen én energie!”

Rolf Nijboer, projectleider Twence

Neem contact op

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen over het gebruik van bodemas als afdeklaag? We horen graag wat je bezighoudt. Vul het formulier in en we nemen contact met je op.

Reactie binnen 2 werkdagen
Rolf Nijboer LinkedIn