
Uit onze rookgassen vangen we CO2 af. In onze CO2-afvanginstallatie maken we er nieuwe producten van. Denk aan bakpoeder, meststof voor de glastuinbouw of droogijs.
Bij Twence zoeken we naar mogelijkheden om onze eigen CO2-uitstoot te verminderen. Door het af te vangen en in te zetten als grondstof dragen we bij aan de vermindering van de uitstoot. CO2-afvang en hergebruik wordt ook wel CCU – Carbon Capture Utilisation – genoemd. We brengen dus waardevolle grondstoffen opnieuw in de kringloop.
CO2 kent verschillende toepassingen. We lichten er een aantal uit.
De glastuinbouw moet de komende jaren verduurzamen en stapt over van aardgas naar geothermie om kassen te verwarmen. Minder aardgasverbruik betekent minder eigen CO2 productie voor de tuinders. Hierdoor stijgt de vraag naar vloeibare CO2. Vloeibare CO2 is tijdens het groeiseizoen zeer geschikt voor toepassing in de kassen om planten te laten groeien.
CO2
kun je inzetten als hulpstof bij het toepassen in cement(vervangers). Daardoor kan het bijdragen aan CO2-reductie bij de productie van klinkers en bouwblokken. CO2 kun je ook gebruiken als middel om bodemassen uit afvalenergiecentrales versneld te verouderen. In combinatie met aanvullende processtappen kan de bodemas worden opgewerkt tot een schoon en vrij toepasbaar product, bijvoorbeeld als vervanger van zand en grind. Door toepassing in bouwproducten wordt CO2 definitief vastgelegd en dus uit de kringloop gehaald.
In de toekomst kunnen ook energiedragers gemaakt worden uit CO2. De chemische industrie is op zoek naar duurzame alternatieven voor fossiele koolstoffen, olie en aardgas. Ook is er behoefte aan effectieve opslag van hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie. CO2 biedt daarvoor in combinatie met waterstof mogelijkheden. Met het Nederlandse Coval Energy B.V. onderzoekt Twence de mogelijkheden voor de productie van mierenzuur met de afgevangen CO2. Mierenzuur kan worden gebruikt voor de chemiesector of voor de opslag van (duurzame) energie.
Enkele bekende toepassingen van CO2 zijn bijvoorbeeld als koelmiddel bij het transport van bederfelijke goederen, de toepassing van CO2 in frisdranken of bij de verpakking van groenten. Dit kan alleen als de CO2 voldoet aan de strenge eisen van de voedings- en drankindustrie. Twence ontwerpt de nieuwe CO2-installatie zodanig dat de CO2 aan deze eisen voldoet.
CO2 ontstaat bij de verbranding van niet-herbruikbaar afval. Om zo min mogelijk CO2 uit te stoten via onze schoorsteen, reinigen we onze rookgassen. Dat wat je ziet uit onze schoorsteen bestaat dus grotendeels uit waterdamp. In de rookgasreiniging vangen we de CO2 af. Deze zetten we – in combinatie met soda - om in bakpoeder, een grondstof voor reiniging van onze eigen rookgasreining. Daarnaast vervloeien we CO2, zodat deze bijvoorbeeld ingezet kan worden als meststof in de glastuinbouw. Het product is ook in te zetten voor andere hoogwaardige toepassingen. Denk aan de levensmiddelenindustrie, bouwsector, chemie en in duurzame brandstoffen.
Heb je vragen over CO2 afvangen en leveren? We horen graag wat je bezighoudt. Vul het formulier in en we nemen contact met je op.